09 Mart - 13 Mart 2020 tarihinde Sönmez Turizm Seyahat Acentası tarafından orgenize edilen Turistik Doğu Expresi ile Kemaliye - Erzincan - Erzurum - Kars - Sarıkamış Turu özet anlatımı.
Tur anlatımına başlamadan önce demiryolu güzergahı hakkında kısa bir bilgi vermek isterim.
Yolculuk yapılan tren yolu hattının Ankara Erzurum arası kısmı 1925 – 1939 yılları arasında yapılır. Kars – Erzurum arası ise daha eskidir. Rusların Kars’ı işgal ettiği yıllarda 1894-1899 yılları arasında Kars – Sarıkamış demiryolu hattı ve 1916-1918 yılları arasında da Sarıkamış – Erzurum demiryolu hattı dar hat olarak yapılır. Türkiye Cumhuriyeti Kurulduktan sonra Kars – Erzurum arası Ruslar tarafından yaptırılan hat 1927 yılında Trans Kafkasya Demiryolu işletmeciliğinden satın alınır ve kullanılmaya başlanır. 1949 yılında Erzurum Horasan arası, 1951 yılında Horasan Sarıkamış arası, 1961 yılında Sarıkamış Kars arası standart Avrupa demiryolu hattına, yani bugünkü genişlikteki raylara dönüştürülür.
Kısa bir not: Savaştan çıkmış, yeni kurulmuş bir ülkenin 1939 yılına kadar yokluklar içerisinde sarp dağlar arasında kurduğu demir yolu hattı ve yine yokluklar ve dar imkanlar veya imkansızlıklar içerisinde yapılan tünelleri görünce Cumhuriyetin ilk yıllarındaki hizmetleri gururla izleriz.
Saat 15:55’te Ankara Garından yola çıktık. Pek çok istasyonda dura dura geceyi trende yataklı vagonlarda geçirerek yolculuk yaptık.
-------------------------
Gece boyu süren yolculuktan sonra sabahın ışıkları ile yaklaşık bir buçuk saatlik bir gecikmeli olarak saat 07:20 civarında Divriği istasyonuna ulaştık.
Burada kısa bir beklememiz oldu. Divriği’yi ziyaret için zaman ayrılmadığı için bizde uzaktan kaleyi görebildik. Ulu Cami, Darüşşifa ve diğer gezilecek yerleri görmeden yolumuza devam ettik.
-------------------------
Saat 08:40 civarında İliç’e ulaştık. Hemen istasyonda Sönmez Turizmin organize ettiği araçlarımızla Kemaliye’ye doğru hareket ettik.
-------------------------
KEMALİYE:
Asıl adı Ermenice Agn olarak bilinir. Agn suyun gözü anlamına gelir. İlçede de bu su gözünü bugün bile görürüz.
Ermenice Agn ismi Türkçe Eğin olur. Eğin Türkçede arka, sırt, beden anlamına gelir.
Kemaliye hakkında Detaylı Bilgi
Kemaliye Mani Yolu: Kemaliyeli hanımlar biri birlerine olan sevgilerini maniler ile dile getirirlermiş. Bunun için ber Mani yolu da düzenlenmiş. Daha Detaylı Bilgi
-------------------------
Kemaliye ziyaretimizin ardından dönüş yolunda Karasu / Fırat Nehrinin Keban barajına karıştığı yerde Karanlık Kanyon'un başlangıç yerini ve Kemaliyeliler Taşyolu tünellerini gördük. .
Karanlık Kanyon: Karanlık Kanyon’da kano, rafting yapılabiliyor, dünyada en yüksek atlamaların da burada yapıldığı bilgisi verilir.
KEMALİYE - Karanlık Kanyon - Taşyol hakkında Detaylı Bilgi
Maceracılar için yaklaşık 7 km. uzunluğunda pek çok tüneller ve virajlar ile değişik zorluk dereceleri olan Kemaliyeliler Taşyolu iyi bir deneyim olabilir. Tünellerin çoğundan bir otomobil veya jeep zorla geçebilir. Yol çok tehlikeli ama bir o kadar da güzel… Biz grubumuz ile Karanlık Kanyon’un başladığı Taşyolun başlangıç tünellerinde fotoğraf molası verdik.
-------------------------
Saat 11:30’da trenimize geri döndük ve Erzincan’a doğru hareket ettik. Eriç, Kemah üzerinden saat Erzincan’a ulaştık. Burada da yaklaşık 3 saate yakın gezi zamanımız oldu.
Sönmez Turizm tarafından organize edilen otobüs ile Girlevik Şelalesi'ne yolculuk yaptık. Şelale dönüşü Erzincan merkezde yemek ve alışveriş zamanımız oldu. Erzincan'da bakır eşyalar ve Erzincan peyniri hediyelik olarak alacaklarımız başında gelir... İsteyen misafirlerimiz alışverişlerini yaptılar.
Saat 15:30’da Erzincan Gara döndük ve 15:45’de Erzurum’a doğru hareket ettik.
-------------------------
Erzincan Hakkında bilgiyi burada yer yeterli olmadığı için diğer web sayfama koydum. Aşağıdaki linkten ulaşırsınız.
Erzincan hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Girlevik Şelaleleri:
Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk ile bir doğa harikası olan Girlevik şelalesine ulaştık. Yazın ayrı güzel, kışın ayrı güzel. Her taraftan huzurun sesi olan sular akarlar. Kışın ise buzdan sarkıtlar ve dikitler oluşur...
-------------------------
Saat 20:00 Civarında Erzurum’a vardık. Burada akşam yemeği için grubumuz Cağ Kebapçılara dağıldılar.
Saat 22:04’de Erzurum’dan Kars’a doğru hareket ettik...
Erzurum gezi programımız dönüş günü olan 13 Mart tarihinde olacak.
12.03.2020 Çarşamba Saat 02:20 civarında Kars tren istasyonuna ulaştık.
Grubumuzu bekleyen Sönmez Tur otobüsü ile Simer Otele geçtik. Oda dağılımından sonra trende yarım kalan uykuya devam edildi.
Kars Tren İstasyonu hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Sabah kahvaltısının ardından saat 10:15’de Çıldır gölü istikametine doğru yola koyulduk. Arpaçay’dan geçip Çıldır Gölü’ne ulaştık. Grubumuzun adrenalin tutkunları önce donmuş olan Çıldır Gölü yüzeyinde adlı kızaklar ile veya kar motorları ile turlar yaptılar.
Yaklaşık 45 dakikalık bir eğlencenin ardından göl kıyısında yapılmış olan Kütük Ev’de öğle yemeği molası yaptık. Orada da Çıldır gölü üzerinde yürüyen, kızak turu yapan misafirlerimiz oldu. Misafirlerimizden bir kısmı da Çıldır merkeze yakın Kıl Çadıra gittiler...
Yaklaşık 45 dakikalık bir eğlencenin ardından göl kıyısında yapılmış olan Kütük Ev’de öğle yemeği molası yaptık. Orada da Çıldır gölü üzerinde yürüyen, kızak turu yapan misafirlerimiz oldu. Misafirlerimizden bir kısmı da Çıldır merkeze yakın Kıl Çadıra gittiler...
-------------------------
Çıldır Gölü hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Saat 14:30’da Kars Merkeze dönüp Kars’taki gezilecek yerleri ziyaret ettik.
-------------------------
KARS:
En doğudaki ilimiz Kars aynı zamanda ülkemizin en soğuk illerinden de birisidir.
Kentin adı hakkında bir sürü tartışmalar var. 1. Kars adı Bulgar Türklerinin Valantur aşiretinin bir oymağının adı olan Karsaklardan gelir. 2. Kaşgarlı Mahmut Divan-ü lügat-it Türk adlı eserinde KARS sözcüğünün “deve ya da koyun tüyünden yapılan dokuma, giysi” anlamına geldiğini yazar. 3. kars ismini Hititlerden alır ve şehrin ismi Karsa olarak anılır. Karsa Hitit dilinde kutlu güzel akarsu anlamına gelir. 4. Kars Adı Gürcüce “kapı kenti” anlamına gelen “Karis Kalaki”den gelmektedir.
* Kars’ta halkın geçim kaynağı çoğunlukla hayvancılıktır. Hayvan üretiminde büyük ve küçük baş hayvancılığın yanı sıra Kaz yetiştiriciliği de önemli bir yer tutmaktadır. Kars'tan Peynir çeşitleri ve organik ballar alınabilir.
Kars ve Kars tarihi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Kars Kalesi:
1153 yılında bölgeye hakim olan Saltuklu Emirlerinden Melik 2. İzzeddin’in talimatı ile Vezir Firuz Aka tarafından yaptırılır. Birkaç kez Gürcülerin eline geçer.
Osmanlı Devleti döneminde birkaç kez tamiratlar görür. Rus işgali sırasında oldukça tahribat yaşar. Kale Cumhuriyet devrinde çeşitli dönemlerde ihtiyaç duyuldukça restore edilmiştir. Şu anda iç kale çok iyi konumdadır.
Kaleye çıkıp şehri kuş bakışı görebiliriz. Şehrin muhteşem bir görüntüsü var.
Kars Kalesi hakkındaDetaylı Bilgi
-------------------------
Kahraman Celal Baba ve Türbesi:
Halk inanışına göre Celal Baba Kars'ta yaşayan bir derviştir. Moğollar Kars’ı işgal ederler. Celal Baba da Moğol işgaline karşı savaşanlara katılır. Savaş esnasında aldığı bir kılıç darbesi ile başı kopar. Kopan başını yere düşmeden bir eli ile yakalayan Celal Baba başını koltuğunun altına alır ve savaşmaya devam eder. Başı olmadan kendileri ile savaşan Celal Babayı gören Moğol askerler kaçmaya başlarlar.
Kahraman Celal Baba Türbesi hakkında Daha detaylı bilgi
-------------------------------------------------------------------
Havariler Kilisesi - Kümbet Camisi (ilginç bir dünüşüm hikayesi)
Kars’ta bulunan en eski mimari eserdir.
930 - 937 yıllarında Ani kralı 1. Abas tarafından Havariler Kilisesi ismi ile yaptırılır.
Kilise 1064 yılında Kars Selçuklular eline geçince camiye çevrilir.
1162 yılında Gürcüler Kars’ı ele geçirirler ve cami yeniden kiliseye çevrilir.
1226 yılından Celaleddin Harzemşah’ın Kars’ı alır. Kilise yeniden camiye çevrilir. 1878 yılındaki Rus işgalinden sora bina yeniden kiliseye çevrilir.
25 Nisan 1918 tarihinde Kars’ın Türklerin eline geçmesiyle kilise yeniden cami olur.
19 Nisan 1919 tarihindeki Ermeni işgali sırasında bina son kez kiliseye çevrilir.
30 Ekim 1920’de Kars’ın yeniden Türklerin eline geçmesinden sonra bina uzun süre depo olarak kullanılır. 1964 yılında Kars Müzesi olarak kullanılmaya başlanan bina 1981 yılında yeni Kars Müzesinin açılması ile kullanım dışı kalır.
1993 yılında da bina Kümbet Camisi olarak yeniden ibadete açılır.
Havariler Kilisesi - Kümbet Camisi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
KARS ULU CAMİ
Sultan 3. Muratın Emri ile 1579 tarihinde yapımına başlanır ve 3 yıl içerisinde biter. Daha sonraki yıllarda Kars Safeviler, Türkler, Ruslar, Ermeniler, Türkler arasında el değiştirdikçe Ulu Camide çeşitli tahribatlar veya tamiratlar yapılır.
Kars Ulu Cami hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
EVLİYA CAMİSİ ve EBUL HASAN HARAKANİ TÜRBESİ:
Miladi 1033 yılında Anadolu'ya gelen ilk Alperenlerden Ebul Hasan Harakani Kars'ta şehit düşer.
1064 yılında Ani'yi fetheden Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından Harakani külliyesi kurulur.
1579 yılında 3. Murat'ın emri ile kars kalesini tamir ve kuvvetlendirmek için gelen Lala Mustafa Paşa Harakani külliyesini de genişleterek gördüğümüz camiyi Evliya cami ismi ile yaptırır.
Evliya Camisi hakkında Detaylı Bilgi
----------------------------
Harakani Türbesi:
Ebul Hasan Harakani M.S. 963 yılında bugünkü İran’ın Bistam şehrinin Harakan Köyünde doğar. Bir çiftçi çocuğudur. Asıl adı Cafer oğlu Ali’dir. İlim tahsil eder. Çağrı Bey’in komutanları ile bölgeye yapılan seferlere katılır. 1033 yılında Yahni Dağı eteklerinde bur muharebede yaralanır, kente getirilir ve burada şehit düşer. Şu anki türbenin bulunduğu bir bahçeye defnedilir.
Harakani Türbesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
TARİHİ TAŞKÖPRÜ
1579 yılında 3. Murat döneminde yaptırtılır.
1719 yılında gelen kuvvetli bir sel sonunda yıkılır ve Orijinaline uygun bir şekilde yeniden yaptırtılır.
53,50 m. uzunluğunda, 8,40 m. genişliğindedir.
En son restorasyon 2013 yılında Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılır.
-------------------------
HAMAMLAR:
Kars çayının iki yanında, taş Köprü yanında eski Osmanlı hamamları halen ayakta. Yakın zamana kadar kullanımda olduğu için de varlıklarını sürdürürler. Eski Selçuklu ve Osmanlı kentlerinde hamamlar devamlı yapılır. Onun için tarihte görülen temizlik eksenli salgın hastalıklar Osmanlı coğrafyasında pek fazla görülmez. Hamamların Restorasyon çalışmaları sürdüğünden ziyarete kapalı durumdalar.
-------------------------
Namık Kemal Evi
Ünlü vatan şairimiz Namık Kemal çocukluğunda dedesinin Kars kaymakamlığına atandığı 1853-1854 yıllarında Kars’ta bu evde kalır. Ev restore edilip Kültür evi olarak kullanılır.
Kültür Evini ziyaret edenler Aşıkların atışmalarını dinleyebilirler. Sözlü kültürün yaşadığı bir kültür evi.
Detaylı bilgi
-------------------------
KARS’TA BALTIK MİMARİSİ ETKİSİ
Ruslar Kars'ı işgal ettikten sonra imar faaliyetlerine girişirler. Hollanda'dan mimarlar davet edilir.
Rusyanın kuzey kısımlarında Baltık Denizi kıyılarında uyguladıkları mimariyi Kars'ta uygularlar.
Şehir merkezinde onlarca bina izleyenler güzel ber görsellik sunar.
Eski Belediye binası, Eski Vali Konağı, İl Sağlık Müdürlüğü Binası gibi pek çok tarihi bina şehir gezisinde görülür. Binalarda malzeme olarak kesme bazalt taşı kullanılmıştır.
Binalar genellikle tek veya iki katlıdırlar. Nadiren 3 katlı binalara da rastlanır.
Kars'taki Baltık Mimarisi etkisi ile ilgili Detaylı Bilgi
-------------------------
KARS ATATÜRK ANITLARI:
Kentte iki adet büyük Atatürk Anıtı var.
Ayakta duran Atatürk Anıtı 1937 yılında heykeltıraş Kenan Yontuç tarafından daha önceden 1931 yılında yaptığı heykelin beğenilmemesi üzerine yeniden yapılır.
At üzerindeki heykel ise 2003 yılında zamanın başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından açılır.
Kars Atatürk Anıtları ile ilgili Detaylı Bilgi
-------------------------
GAZİ AHMET MUHTAR PAŞA KONAĞI
Konak 19. yüz yılın başlarında yapılır. İki katlıdır. Kentteki Osmanlı sivil mimarisinin örneğidir.
Güney cephede büyükçe bir balkonu vardır. Mekanlar Peç sistemi adı verilen bir sistemle ısıtılır.
1877 - 1878 Osmanlı Rus harbinde ordu komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından bu konak karargah olarak kullanılır. Harap haldeki bina 2001 yılında restore edilerek Güzel sanatlar galerisi olarak ziyarete açılır.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa, 1 Kasım 1839 tarihinde Bursa'da doğar. 1851 yılında Askeri liseye başlar. 1860 yılında İstanbul Harp Okulundan mezun olur. 1863 yılında dostları ile birlikte kimsesi olmayan kız ve erkek çocuklara eğitim hizmeti verme gayesi ile bugünkü Darüşşafaka Cemiyetini kurarlar. (Darüşşafaka Şefkat yurdu demektir)
93 Harbinde de Kafkas Cephesi başkomutanlığına getirilir. İmkansızlıklara rağmen Ruslara karşı çoğunlukla zaferler elde eder veya çok iyi bir savunma yaparak zayiatı azaltır.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve kendisi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Fethiye Camisi:
1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonundaki işgal esnasında 1880-90 yıllarında Aziz Alexander Newsky Ortodoks Kilisesi olarak yaptırılır.
Tek katlı ve dikdörtgen planlı yapının çatı kısmındaki orijinal mimari ögelerin bir bölümü sonradan değiştirilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra kapalı spor salonu olarak kullanılan bina 1985 yılında Fethiye Camisi olarak ibadete açılır.
Kars Fethiye Camisi hakkında Detaylı bilgi
-------------------------
KARS TABYALARI VE KANLI TABYA (Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi)
Bu tabya 1803 tarihinde 3. Selim tarafından yaptırılır. 1828 tarihinde Ruslar Kars'a sık sık saldırılar yaparlar.
Bu saldırılardan birisinde gece baskını yapılır ve tabyada bulunan askerlerin hepsi şehit edilir. Bunun üzerine Tabya kanlı tabya olarak anılır.
Tabya 1855 ve 1877-78 Osmanlı Rus savaşlarında savunma binası olarak kullanılır.
Bugün tabya içerisinde Kafkas cephesi savaşlarının izleri ziyaretçilere teknoloji de kullanılarak sunulur.
Özellikle Sarıkamış Harekatında şehit olan askerlerimizin ayaklarındaki çarıklar orijinal olarak ışıklar eşliğinde sergilenir. Sergi salonunun her iki tarafına yerleştirilen, duvarı kaplayan aynalar vasıtası ile çarıklar içerisinde yanan ışıklar askerlerimizin ruhlarının sonsuzluğa yolculuğu vurgulanmaya çalışılır.
Ayrıca kar altında kalan askerlerimizi sembolize eden vitrine cep telefonları kameraları ile bakıldığı zaman sanki karlar altı görülüyormuş hissine varılır.
Kanlı Tabya hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Sabah kahvaltısının ardından saat 08:30’da otelden ayrıldık ve Ani’ye doğru yol aldık. Güzel bir Ani ziyaretimizin ardından Kars’a döndük ve şehir gezimizi dünden eksik kaldığı şekilde sürdürdük. Alışveriş yapmak isteyen misafirlerimiz de bol bol alışveriş yaptılar.
Ani Antik Kenti:
Ani Tarihi hakkında burada fazla yazmıyorum. Diğer web sayfamda geniş açıklama yaptım.
Linkini buraya kopyalıyorum. Ani Tarihi Hakkında Detaylı Bilgi
Ani'nin bulunduğu yerlerdeki ilk yerleşimler M.Ö. 350-300 yıllarında olur.
M.S. 4. Yüzyılda Ermeni Kamsarakan prensleri bölgeye yerleşirler. Aziz Grigor (Krikor) Lusauriç tarafından bölge kutsanır. Böylece önemli hac merkezlerinden birisi olur.
8. Yüzyılda Ermeni Bağratuni hanedanlığı Ani'yi Kamsarakan prenslerinden satın alırlar ve Bağratuni Ermeni Devletini kurarlar.
952-937 yıllarında hüküm süren 3. Aşot Ani'yi Bağratuni krallağının başkenti yapar. Kent surlarını büyütür, bugünkü gördüğümüz sınırlarına getirir.
989-1020 yılları arasında krallık yapan 1. Gagik zamanında Ani Ermenilerin dini merkezi konumuna gelir. Patriklik Argani'den Ani'ye taşınır.
1045 yılında 2. Gakik'e yapılan bir hile sonucunda kent Bizans imparatorluğu tarafından işgal edilir.
1064 yılında Selçuklular Bizanslılardan alırlar. Bölgeyi Selçuklular adına Kürt Beylereinden Şeddadi hanedanlığı yönetir. 1153 yılından sonra şehir Selçuklular ile Gürcüler arasında sık sık el değiştirir.
1184 yılında Gürcüler tamamen hakim olur.
1245 yılından sonra Gürcü Krallığı Moğol etkisi altına girer. Moğol işgali döneminde sık sık yağmalanan şehirde ticaret tamamen durur. Kervanlar gelmez olur.
1319 İlhanlılar hakimiyeti zamanında kentte büyük bir deprem olur. Kent yerle bir olur. Sağ kalan nüfus kenti terk etmeye başlar.
İlk kazılar 1893-1894 yıllarında ve 1904-1917 yıllarında Ruslar tarafından Nikolai Marr yönetiminde yapılır.
Günümüzde kazılar Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahriye Bayram başkanlığında yürütülmektedir.
Ani tarihi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Ani Şehir Surları ve Kent Kapıları:
Ani’ye ulaşınca muhteşem kent surları önünde kısa bir sohbetin ardınodan gezimize başladık.
Kent surları bugünkü gördüğümüz sınarlarda ve sağlamlıkta 964-998 yılları arasında yaptırılır. Şeddadiler surlarda tamiratlar yaparlar.
Kuzey surları iki sıra halinde yaptırılır. Arpaçay tarafındaki ve Bostanlar Deresi/Alacasu tarafındaki surlar ise sıra halinde yaptırılır. Bugün sadece kuzey surları iyi durumdadır.
Kentin Türk araştırmacılarına göre 7, Rus arkeologlarına göre 10 ana kapı, 3 yeraltı kapısı, 3 iç kapı olmak üzere 16 kapısı vardır. Bunları iki resim üzerinde sizlere sunmaya çalıştım.
Ani Kent Surları ve Kent Kapıları hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Ani Ziyareti:
Aslanlı kapıda karşımızda surlara yerleştirilmiş bir aslanı resimleyip şehre girelim.
Kente girişte karşımıza 3 yol geliyor. Sol taraf Arpaçay istikameti, sağ taraf Selçuklu Sarayı istikameti, orta taraf Gürcü Kilisesi, Kervansaray / Havariler Kilisesi istikameti
Biz sol taraftan devam edelim.
Sağda karşımıza ortadan diklemesine ikiye bölünmüş bir kilise çıkar.
SURP PRKİÇ (AZİZ KURTARICI) KİLİSESİ
1930’lu yıllarda bir yıldırım sonucu kilesinin yarısı yıkılır.
Kilisenin ermeni mimarisi açısından tek olma özelliği vardır.
Bina 1034-1036 yılları arasında kral 3. Smbat Hovhannes döneminde Generallerden Abulgharip Pahlavuni’nin vakfiyesi olarak yaptırılır. Kilise zemini daire planlıdır.
1930 yılında düşen bir yıldırım kilisenin yarısının yıkılmasına neden olur.
Duvarlarda çok zor seçilen freskler vardır. Detay bölümünde açıklamaya çalıştım.
Surp Prkiç Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Yürüyüşümüze devam ediyoruz. Selçuklu hamamlarının bulunduğu yerden şehir surlarına bakalım ve bizim arkeologların belirledikleri Hıdırellez kapısı ve Acemoğlu kapısının yerlerini uzaktan görüp halk arasında Boyalı kilise olarak adlandırılan Surp Grigor Lusarowriç kilisesine inelim. Karşımızda mükemmel bir manzara. Kilisenin konik kubbesi yarım kesik şekilde restore edilmiş. Hemen arkada Türkiye Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay ve karşıda da Ermenistan taş ocaklarını görürüz. Biraz ileride sol tarafta da bir Ermeni köyü var.
-------------------------
SURP GREGOR LUSAROWİÇ KİLİSESİ VEYA (TİGRAN HONENTZ KİLİSESİ)
Kilisenin önündeki tabelada Tigran Honentz Kilisesi yazar. Ani’de yaşayan zengin bir tüccar olan Tigran Honentz’in finanse etmesi ile kurduğu bir vakıfça yaptırılır. Kilisenin dışı ve içi çok ilginç. Ani’de en çok freski olan kilisedir. Bundan dolayı halk arasında resimli kilise veya boyalı kilise olarak da anılır.
Kilisenin dış duvarlarında vakfiye kitabesi görülür. Duvara yerleştirilmiş olan güneş saati de ilginçtir. Kilisenin iç kısmında ise İsa’nın hayatından kesitler sunulmasının yanında Ermeni dini anlatımlarından resimler de görülür. Kilise Ani'de Gürcü hakimiyeti esnasında yapıldığından sadece bir sahnede Gürcü dini motifleri yer alır.
Surp Gregor Lusarowiç Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Grigor/Gregor kilisesi ziyaretinin ardından muhteşem bir manzara eşliğinde Ani’nin ayakta kalan en büyük yapısı Katedrale doğru yürüyoruz. Katedral muhteşem heybetli yapısı ile bizi karşılıyor.
MERYEMANA KİLİSESİ – BÜYÜK KATEDRAL – FETHİYE CAMİSİ:
Meryem Ana kilisesi olarak 989-1001 yılları arasında yaptırılır. Banisi 2. Smbat’tır. Mimarı Tiridat’dır. Tiridat o yıllarda bir deprem sonucu hasar gören Ayasofya’nın kubbesini tamir eder.
Avrupadaki Gotik mimarinin atasıdır diyebiliriz. Haç planında üç nefli olarak yapılmıştır.
Batıdaki ana giriş kapısı ile birlikte kuzeydeki ve güneydeki kapılar ile üç kapıdan kiliseye girilir.
Apsisde beyaz badananın altında görülen freskler Gürcü hakimiyeti esnasında 13. Yüzyılın başlarında yapılmış olmalıdır.
Katedral 1064 yılında Sultan Alpaslan’ın Ani’yi fethinden sonra o zamanın fetih geleneği olarak en büyük dini yapı olan katedral camiye çevrilir ve Fethiye Camisi ismi verilir. 1124 yılında Ani Gürcü egemenliğine girer ve yeniden kiliseye çevrilir.
Büyük Katedral hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Katedralden yolumuza devam ediyoruz. Karşımızda bizi Manuçehr camisini görürüz. Camiye varmadan sağ taraftaki kazı alanında bir cadde ve dükkanlar ortaya çıkarılmıştır.
MANUÇEHR CAMİSİ:
Cami Anadolu’daki ilk Selçuklu camisi olarak adlandırılır. Ani’nin fethinden 6 yıl sonra 1071-72 yıllarında üstü cami altı medrese olarak yaptırılır. Cami 1906 yılında Rus arkeologlar tarafından kazı evi ve bulunan eserler için depoya çevrilir. Caminin duvarlarında değişiklikler yapılır.
Bugün Minaresi ve ana bina ayaktadır. Caminin penceresinden Arpaçay üzerindeki İpekyolu köprüsünün mükemmel bir görüntüsü var...
Manuçehr Camisi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Tarihi İpek Yolu Köprüsü
Köprü en iyi Manuçehr camisi penceresinden görülür. Köprü hakkında pek çok efsane anlatılır.
Tarihi İpekyolu Köprüsü hakkında çok kısa bilgi
-------------------------
Bostanlar Çayı / Alacasu tarafında ise başka mükemmel bir kilise görürüz.
ABUGHAMRENTS (POLATOĞLU, ST. GREGOR) KİLİSESİ
Kilise 941-982 yılları arasında yaşayan 1. Gregor Hamze tarafından babası Abughamrents’in anısı için inşa ettirilir ve Tigran Honents kilisesi gibi bu kilise de Gregor Lusaworiç’e ithaf edilir. Kilisenin duvarında vakfiye yazısı vardır.
Abughamrents Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Abughamrents Kilisesinin karşısında Kilise - Kervansaray bilmecesini içerisinde barındıran Havariler kilisesine ulaşırız.
SURP ARAKELOTS KİLİSESİ – HAVARİLER KİLİSESİ – KERVANSARAY
11. Yüzyılda yaptırılan kilisenin giriş kapısında ve iç tezyinatından diğer kiliselerde görülmeyen mukarnas süslemeler ile Selçuklu İslam sanatından etkilenmeler görülür.
Havariler Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Yolumuza devam edip, sadece 4 ayağı görülen ATEŞGEDE (ZERDÜŞT?! TAPINAĞI)'na ulaşıyoruz.
Ateşgede - Zerdüşt Tapınağı hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Yolumuz üzerinde bir duvarı kılmış GÜRCÜ KİLİSESİ'ni de görüp yolumuza devam ediyoruz.
GÜRCÜ KİLİSESİ - SURP STEPHANOS KİLİSESİ:
Gürcü Kilisesi - Surp Stephanos Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Kral Gagik'in yaptırdığı zamanın muhteşem kilisesinin günümüze kadar gelebilen kalıntılarına doğru ilerliyoruz.
GAGİK KİLİSESİ – SURP GREGOR KİLİSESİ:
1. Gagik ya da Aziz Gregor kilisesi adıyla anılan yapı 1. Gagik tarafından 1001 yılında Büyük Katedralin mimarı olan Trdat’a yaptırılmıştır.
1. Gagik Kilisesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Ani antik kentindeki gezimizin son ziyaret yeri Selçuklu Sarayı olacak.
SELÇUKLU SARAYI
Selçuklu Sarayı hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Ani ziyaretimizin ardından Kars'a döndük. Alışveriş ve dinlenme için serbest zamanımız oldu. Akşam dileyen misafirlerimiz Müzikli Kars eğlence gecesi programına katıldılar.
Kahvaltının ardından sabah saat 08:00’de otelden ayrıldık ve Sarıkamış’a doğru yola koyulduk.
Sarıkamış’a girip Allahüekber dağları eteklerinden Sarıkamış’ı, Cer istasyonunu, Sarıkamış Şehitliği’ni ve Katerina Av Küşkünü görüp Sarıkamış kayak tesislerinde mola verdik. Ardından Allahüekber Dağları şehitliğini ziyaret erttik. Erzurum’a doğru yolculuğumuz esnasında yol üzerinde yol yapımı esnasında ortaya çıkmış volkanik obsidyen taşları topladık. Saat 13:00 civarı Erzurum’a ulaştık. Erzurum şehir ziyaretinin ardından Saat 16:00’da Hava Alanına hareket ettik. Şimdi gezi noktaları hakkında kısa kısa bilgiler verelim.
-------------------------
Sarıkamış hakkında kısa bilgi:
Sarıkamış bölgeye Türklerin gelmesi ile kurulmuş olan bir yerleşim yeridir. Burada daha önce bir gölet vardır. Gölet etrafında bulunan kamışlardan dolayı Sarıkamış ismi aldığı söylenir. Sarıkamış hakkında Detaylı Bilgi
Resimde Ayyıldızlı tören alanını görüyoruz. Büyük ayyıldızın altında ziyaretçilere hizmet edecek sosyal alanlar yapılmış.
Daha Detaylı Bilgi
-------------------------
Yukarı Sarıkamış Şehitliği
Yukarı Sarıkamış Şehitliği 1957 yılında düzenlenmiştir.
-------------------------
Sarıkamış Allahüekber Dağları Şehitliği:
22 Aralık 1914 – 4/5 Ocak 1915 tarihleri arasında Ruslara karşı yapılan harekatta resmi kayıtlara göre soğuktan donarak şehit olan 37.000 askerimiz anısına bu şehitlik yapılır. Türkiye kamuoyunda ve uzmanlar tarafından 90.000 şehit sayısına kadar değişik rakamlar telaffuz edilir. Sarıkamış Harekatı Hakkında Daha Detaylı Bilgi
Sarıkamış hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Katherina Av Köşkü
Rus Çarı 2. Nikola tarafından 1896 yılında karısı Katherina adına yaptırtılır. Köşk tamamen kütükler ile ahşaptan yapılmıştır.
-------------------------
Sarıkamış Cer Atölyesi:
Ruslar 40 yıllık bölge işgalleri sırasında burada trenlerin bakımlarını yaparlar. Cer motorları da burada montaj yapılır.
-------------------------
Sarıkamış Kayak tesisleri: Tesis günlük 5.000 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir. 2 Telesiyej vardır. Birisi 1.437 metre, diğeri 1.807 metre uzunluktadır.
Sarıkamış hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Yolda topladığımız Obsidyen taşı:
Obsidyen: Doğal yollarla oluşan volkanik kökenli bir cam türüdür. Volkanların çok hızlı soğuması ile oluşur. Maden bulunana kadar tarihde çok amaçlı kullanılır. Ayna olarak, savunma ve saldırma silahı olarak, kesici alet olarak, av gereci olarak, ok uçları olarak vs. vs. kullanılır.
-------------------------
Öğleye doğru Erzurum'a ulaştık ve hemen Erzurum gezimize başladık. Zaman az, çok hızlıhareket etmek zorundayız.
ERZURUM: Erzurum hakkında Detaylı Bilgi
Dostlar tanıtım yapmak için sayfa yazı boyutu kalmadığından tanıtımları diğer web sayfama aktardım. Link üzerinden tanıtım yazısına gidebilirsiniz.
-------------------------
Üç Kümbetler: Üç kümbetler hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Hatineye Medresesi - Çifte Minareli Medrese:
Hatuniye Medresesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Erzurum Ulu Cami: Erzurum Ulu Cami hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Erzurum Kalesi: Erzurum Kalesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Lala (Mustafa) Paşa Camisi: Lala Paşa Camisi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Erzurum Yakutiye Medresesi: Yakutiye Medresesi hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Erzurum Kongresi Binası: Kongre Binası hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Erzurum Taşhan (Rüstem Paşa Kervansarkayı): Taşhan hakkında Detaylı Bilgi
-------------------------
Dostlar yer darlığı sebebi ile açıklamalar oldukça az oldu. Diğer web adresime bilgileri aktaracağım. Bir daha da böyle uzun bir tanıtım yapmayacağım...
Herkese en içten saygılar, Selamlar
Muammer Çelik