Adana – Müzeler ve Ören Yerleri

Sayfa düzenlemesi halen devam ediyor (resim ve metin katkılarınızı bekliyoruz)…

Adana Arkeoloji Müzesi
Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur. Bu nedenle Türkiye’nin en eski ilk on müzesinden biridir. Müzede özellikle Gözlükule, Yumuktepe, Sirkeli ve Misis kazılarında çıkarılan, Çukurova’nın zengin tarihine ışık tutan özgün eserler yer almaktadır.
Müze hakkında daha detaylı bilgi için iki link yazıyorum.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adana/gezilecekyer/adana-arkeoloji-muzesi
https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=AAR01&DistId=MRK 

Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi: 
Kuruköprü mevkiindedir. 1845 yılında yapılan eski kilise binası müze olarak düzenlenmiştir. “Eski Müze” adıyla da bilinen müzede, Çukurova köylerinde ve Toroslarda yaşayan Yörüklerin yaşamlarını ve eski Adana yaşamını konu alan düzenleme yapılarak güzel bir müze oluşturulmuş…

Adana Atatürk Evi Müzesi:
Eski Adana’nın merkezi olan tarihi Tepebağ’da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle Kültür Bakanlığı’nca “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak
tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Ramazanoğullarından Suphi Paşa’ya ait olan bu evde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923’te eşi Latife Hanım’la birlikte kalmıştır. Bina, Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Derneğince zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel’in önderliğinde kamulaştırılmış ve halkın da yardımıyla restore edilmiş ve 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Atatürk’ün Adana’ya geliş günü olan 15 Mart tarihi, her yıl resmi törenlerle bu müzede kutlanmaktadır.

Anavarza (Dilekkaya Köyü) Ören Yeri:
Adana’nın Ceyhan ilçesi, Kozan-Kadirli yolunun yaklaşık 20. km’sinde Dilekkaya köyü yakınındadır.
Çukurova’nın ortasında birdenbire yükselen büyük bir kaya kütlesinin önünde kurulmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde “Anazarbus” olarak anılmıştır. Kentin Roma İmparatorluğu öncesi tarihi hakkında hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. Roma imparatorlarından Septimius Severus’un Pescennius Niger ile yaptığı iktidar savaşı sırasında Severus’un tarafını tutan kent, Severus’un 194 yılında galip gelerek imparatorluğun tek hâkimi olmasından sonra ödüllendirilmiş ve tarihinin en parlak dönemini yaşamaya başlamıştır. M.S. 204-205 yılında Kilikya, İsauria ve Likaonia eyaletlerinin merkezi olmuştur. Anavarza, 408 yılında antik Kilikya eyaletinin başkenti olmuştur. Kentin Kalesi, Roma’ya ve İslami dönemlere ilişkin izler taşımaktadır. Ören yerinde ayakta kalan kalıntılardan surlar, zafer takı, kale, sütunlar ve mozaikli iki havuz görülmeye değer niteliktedir. Günümüzde açık hava müzesi olarak faaliyet göstermektedir.

Şar (Şar Köy) Ören Yeri:
Toros Dağları üzerinde, Adana’ya 210 km. uzaklıkta Tufanbeyli ilçesinin 20 km. kuzeydoğusundaki Şar Köyü’nde yer almaktadır. Şar, Hititler döneminde “Komana” adıyla bilinen önemli bir merkezdir. Ayrıca Roma döneminden kalma açık hava tiyatrosu, Bizans döneminden kalma kilise ve mermer bloklardan inşa edilmiş 6 m. boyundaki “Ala Kapı” görülmeye değer eserlerdendir.

Misis (Yakapınar) Ören Yeri:
Misis antik kenti, Ceyhan Nehri kenarında, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş, Adana’dan sonra gelen ikinci bir geçit durumundadır. Misis’in tarihi, antik kentin üzerinde bulunduğu ve Neolitik döneme tarihlenen höyük ile başlar. Misis’i Truva kahramanlarından Mopsos’un kurmuş olduğu söylenmektedir. Hitit, Assur, Makedonya ve Seleukosların eline geçmiş, Roma ve Bizans devirlerinde de önemli bir merkez olmuştur. M.S. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler döneminde yeniden imar edilmiştir. 1517 yılından sonra Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine girmiş olan Misis’te bugün ayakta kalmış olan eserler M.S. 4. yüzyıla ait bir bazilikanın mozaik taban döşemeleri, dokuz gözlü bir taş köprü, akropoldeki surlar, sukemerleri ve hamam kalıntıları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan Havraniye Kervansarayı ve tek kubbeli mescittir.

Magarsos Oren Yeri:
Adana’nın sahil ilçesi Karataş’ta Dört Direkli mevkiindedir. Antik Kilikya’nın önemli kentlerinden Mallos’un dini merkezi olan Magarsos, tapınaklarıyla tanınmış, özellikle Büyük İskender’in dua ettiği Athena Tapmağı ile ün kazanmıştır. Deniz boyunca uzanan kent surları, tiyatro, stadion, kilise ve hamam kalıntıları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Ayas (Aigeai – Yumurtalık) Ören Yeri
Kurulduğu tarih tam olarak bilinmeyen Ayas (Aigeai) antik kenti Helenistik devirde
Bergama’daki gibi dünyanın üç Asklepeion tapınağından biri ile ünlü idi. Roma imparatorluk döneminde gelişmesini devam ettiren Ayaş, Ortaçağ’da doğunun Akdeniz’e açılan en önemli liman kentlerinden biri olmuştur. Özellikle Ceneviz ve Venedikli tüccarlar Aegeae Limanı’nda koloniler kurmuşlardır. Ünlü seyyah Marco Polo, Çin seyahati için 1268 yılında bu limandan karaya çıkmış, seyahatini tamamladıktan sonra yine bu limandan gemiye binip Venedik’e dönmüştür. Ayrıca, Ayas ve Atlas kaleleri, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan üç katlı gözetleme kulesi, Osmanlı ve Roma hamamları kentin tarihi zenginliğini artırmaktadır.

Akören Ören Yeri
Toroslar üzerindeki Aladağ ilçesinin bir beldesi olan Akören, yeni tespit edilmiş bir ören yeridir. Yapılan araştırmalara göre iki mahalleden oluşan ören yerinde ayakta kalmış dört kilise, yapı kalıntıları ve caddeler saptanmıştır. Kazılardan elde edilen yazıtların incelenmesinden, burasının Roma döneminden beri yayla olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Ceyhan-Sirkeli Muvattali Kabartması ve Ören Yeri
Eski Misis-Ceyhan karayolu üzerinde yer alan Sirkeli köyünde Ceyhan Nehri kenarındaki bir kaya kütlesinin üzerindedir. Yakınında Sirkeli Höyüğü bulunmaktadır. Hitit İmparatoru Muvattali, Mısır Firavunu Ramses ile yaptığı ünlü Kadeş Savaşı’na giderken buraya uğramış ve bu olaydan sonra Hititler tarafından bu yerin kutsallığına inanılmıştır. Muvattali kabartması Anadolu’daki en eski Hitit kabartması olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.

* Sayfadaki Metinler: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 5 ciltlik Türkiye’nin Turizm Değerleri adlı eserin 1. Cildi Adana maddesinden alınmıştır.

———————
Her türlü görüşlerinize, eleştirilerinize ve önerilerinize açığım.

Telefon numaram: 0532-2643999   e-mail adresim: rehbermuammer@gmail.com

Yazıyı paylaş!