Kars Kalesi

Kars Kalesi

1153 yılında bölgeye hakim olan Saltuklu Emirlerinden Melik 2. İzzeddin’in talimatı ile Vezir Firuz Aka tarafından yaptırılır.  Birkaç kez Gürcülerin eline geçer. 1386 yılında Timur şehri aldığında Kale tahrip edilir. 1579 yılında 3. Murat döneminde Bölgede bulunan Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden inşa ettirilir. 1616 yılında 1. Ahmet döneminde ve 1636 yılında 4. Murat döneminde kale tamir ettirilir.
Rus işgali sırasında oldukça tahribat yaşar. Kale yeniden restore edilmiştir. Saltuklular ve Osmanlı döneminde Kalenin ön tarafında tüm şehri çevreleyen şehir surları vardır.  Ama bu surlardan herhangi bir kalıntı günümüze ulaşmamıştır. Kale Cumhuriyet devrinde çeşitli dönemlerde ihtiyaç duyuldukça restore edilmiştir. Şu anda iç kale çok iyi konumdadır.

Kaleye çıkıp şehri kuş bakışı görebiliriz. Şehrin muhteşem bir görüntüsü var.
Kalenin bölge halkı için manevi ve folklorik bir değeri de vardır. Kümbet Camisi önünden yaya olarak kaleye çıkıldığında hemen girişte Kahraman Celal Baba türbesi karşılar ziyaretçileri.  Celal Baba’nın halk inancında çok ilginç bir hikayesi vardır.  Bu hikayeyi de Kahraman Celal Baba Türbesi sayfasında aktardım.

 —————————-
Sayfaya misafir olduğunuz için teşekkür ederim.
Herkese kendi hayat felsefesine göre mutluluklar diliyorum.
Saygılar Selamlar
Rehber Muammer Çelik

Yazıyı paylaş!