Erzincan – Kemah


Sayfanın metin ve resim çalışmaları devam ediyor.

KEMAH KALESİ:
Yalçın kayalar zerine yapılmış, alınması güç bir kaledir. Yapım tarihi kesin olarak belli değildir. M.Ö. 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir…
Bölge 11. Yüzyılda Selçuklu topraklarına katılarak Türklerin yönetimine geçer.  Yavuz Sultan Selimle birlikte Osmanlı egemenliği altına girer.  Beşgen planlı kale, burçlarla güçlendirilmiştir. Burçlar zamanla tahrip olmuştur. Büyük kesme taşlarla inşa edilen kalenin içinde 3 cami ve 8 mescit kalıntısı bulunur. 

Kemah Gülabi Bey Camisi:
1450 yılında Emir Gülabi Bey tarafından yaptırılır. Zamanla bölgedeki depremlerde hasar gören cami 18. Yüzyılda onarım görür. Kare planlı, eğimli çatıyla örtülü, mihrabı mukarnas dolgulu ve çevresi barok süslemelidir.
Niş içindeki taçkapının yanlarına sütünceler yapılmıştır. Orta bölümde bulunan ana giriş kapısı yuvarlak kemerlidir. Son cemaat yeri sonradan eklenmiştir.

Kemah Gülabi Bey Hamamı: 
Gülabi Bey Camisi ile aynı dönemde yapılır. Klasik Osmanlı hamam mimarisinde yapılmış bir yapıdır. Üç eyvanlı olarak haç planında yapılmıştır. Soyunma odaları, soğukluk, sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşur.

Melik Gazi Türbesi: 
İlçenin kuzeybatısında kayalık bir bölgededir.  1071-1228 tarihleri arasında bölgee egemen olan Mengücek Beyliği zamanında yaptırılır.  Yapı malzemesi olarak tuğla kullanılır. Sekiz köşeli olarak yapılır. Mezar odasında üst katı taşıyan sekizgen bir sütun yerleştirilmiştir.