Batı Karadeniz’in güzellikleri

Batı Karadeniz’in Güzellikleri

Sevgili seyahat severler,
Türkiyemizin Batı Karadeniz Bölgesi de diğer bölgelerimiz gibi bizlere mükemmel manzaralar sunar. Tarih, doğa, günlük yaşam harmanlanmış bir şekilde karşılar ziyaretçileri… .
Yine Burada bir iki günde yapılan geziler baz alınarak birkaç güzel gezinin tanıtımını ve tavsiyesini yapacağım.
Bu turun en çok tercih edilen yerleri Amasra, Safranbolu, Yedigöller, Abant, Gölcük… Daha pek çok güzellikler var gezilecek, ama seyahat acentaları seçmeler yapıyorlar sizlere… Bizler der rehberler olarak bu programa uyarak sizlerin turları en güzel yaşayabilmenize gayret ediyoruz…
Amasra büyüler ziyaretçilerini… Fatih Sultan Mehmet’e atfedilen o güzel söz var ya, “Lala, lala çeşmi cihan bu mu ola”… Fatih öyle dedi mi demedimi bilmeyiz, ama bu Çeşmi Cihan, Dünyanın gözbebeği tam da yakışır Amasra’ya… Huzurlu güzel bir gezi yaparsınız Amasra’da. İki bölüm olarak gezeceğimiz Amasra Kalesi, Tavşan Ada, Ağlayan ağaç, tekne turu, ağlayan ağaç ziyaretçilerin tercihleridir hep. Meşhur Amasra Salatası ve Balık da unutulmamalı Amasra’da.
Amasra Müzesi de sizlere çok güzel bir kolleksiyon sunar. Ortodoks kilisesinden camiye çevrilen Fatih Camisinde imam cuma günleri minbere halen kılıç ile çıkar ve hutme esnasında kılıcı elinde tutar… İlginç bir uygulama…
Amasra’da mutlaka Kuşkayası Yol Anıtını da ziyaret etmek gerek… Yaklaşık 2000 yıllık bir yol anıtı… Halen güzel ve ziyaretçilerini bekler… .
Safranbolu evleri ve çarşısı da hayra kalacağımız yerlerdendir. Hıdırlık Tepesinden şehri izleyip, maceralı bir şekilde çarşıya doğru yürümek, Kaymakamlar Evi  müzesi Safranbolu eski yaşantısından kesitler sunar ziyaretçilerinez. Yemeniciler Çarşısı, Demirciler Çarşısı ve şimdilerde Lomukcular Çarşısı  renkli alışveriş imkanları sunar.
Cinci Han ve Hamamını ziyaret esnasında ilginç ibretlik hikayeler aktaracağım sizlere. Köprülü Mehmet Paşa Camisi, İzzet Mehmet Paşa Camisi de zayaret edilmeli… Son yıllarda Tokatla Kanyonu manzarasına nazı yapılan Cam Teras da Safranbolu’nun güzellikleri arasında.
Safranbolu’nun bir kopyası gibi görünen Yörük Köyü’nde de güzel zaman geçiririz. Bu köydeki tüm evler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.
Kastamonu çevresinin doğal güzellikleri ve tarihi doğukusu da mutlaka görülmeli…
Ilgaz Dağı tertemiz, bol oksijenli dağ havası ile ziyaretçilerini bağrına basar.
Ereğli’de Yunan mitolojisinde Herakles’in yeraltı dünyasında, cehennem köpeği Kerberesu yakaladığı yer olarak adlandırılan Herakles Mağarası‘nı ziyaret edilmeli. İlginç bir hikaye. Aynıhikaye’ye hem Yunanistan’da Poleponez bölgesi, hem de bizde Ereğli bölgesi sahip çıkar.
Başka bir durak noktası olan Akçakoca. Burada Cenevizliler kalesi olarak adlandırılan kaleyi gezeriz. Havanın durumuna göre bir saatlik yüzme molası veririz.
Eğer Abant tarafına yöneleceksek bu kez de gönlümüzde bambaşka bahar rüzgarları eser..Batı Karadeniz turlarında her yer çok güzel oludğu için insanlar cennetten birer köşe olarak adlandırıyorlar.
Cennetten bir köşe diyebileceğimiz yerlerden birisi de Abant Gölü‘dür.
Abant Gölü 1328 metre yükseklikte, çam ormanları ile çevrili bir doğa harikasıdır. Tüm ziyaretçilerini büyüleyen göl, sizlerin gönüllerini de mutlaka fethedecektir. Göl kenarına yaklaşırken tüm kent kargaşası duygularından arınıyor insan. Çam, köknar kayın ağaçları bir taraftan, göl yüzeyinde güzelliklerini sergileyen Nilüferler diğer taraftan sizleri de büyüleyecek.
Göl kenarında yürüyüşler yaparız. Yürüyüşe katılmak zorunda değilsiniz. Isterseniz göl kıyısında oturur, doğal manzarayı izlersiniz.
Ressamın  her türlü ayrıntıyı planlayarak gönlümüzde güller açılması için hazırladığı Yedigöller‘deki  doğal tabloları görmeye doğru yola çıkalım..
Yedigöller’e küçük vasıtalarla ulaşıyoruz. Burası ömür boyu kalmayı arzulayacağımız bir yer. Yedigöller her mevsim en güzel kıyafetleri ile çıkar karşımıza… Huzuru yansıtan göller, solmayan güller, susmayan bülbüller, yıpranmayan gönüller, diyarındasınız… Gönlünüzden sevda türküleri söylemek geçer… Sevdiğiniz yanınızda ise, sevgi pınarlarınız çağlar, nehirlere dönüşür Yedigöller’i gezerken. Sevdiğiniz uzakta ise, sanki bir koridor açılır gönülleriniz arasında ve ağaçlar arasından süzülen ışıklarla yansır sevdiğiniz gönlünüze, gözünüze… Onunla yürürsünüz yeryüzü cennetinde… Hasret duyulan, uzağınızdaki, ulaşılmaz yerlerdeki sevdiğiniz/sevdiklerinize de ulaşır duygularınız şırıl şırıl akan su sesleri ile…
Yedigöller kelimeler ile anlatılmaz ki… Şair olmak gerekir Yedigöller’i anlatmak için… Ve Yedigöller’i ziyaret edenler ya şair olurlar, ya aşık olurlar… En güzel şiirler terennüm edersiniz gönlünüzün en gizemli yerinde.. İnce Göl ile başlayan gezimizde Sazlı Göl, Nazlı Göl, Kuru Göl ziyaretinden sonra ormanın içinde kaybolup gizemli yerlerden geçip Derin Göl, Büyük Göl, Serin Göl  ile buluşuruz.
Bolu Gölcük Tabiat Parkını sabah ziyaret edersek etkisi başka güzelolur… Sabaha bırakırız Gölcük Tabiat parkını ziyareti…
Batı Karadeniz turları da mutlaka  doya doya yapmanız gereken turlardandır…
Bu tur için 3 veya 4 günü tavsiye ederim… 2 günlük de yapabilirsiniz ama çok yorulursunuz… Eğer 1 günlük  tur yapacaksanız, kendinize ve doğal güzelliklere yazık edersiniz…
—————————–

Not: Rehberler tur organize etmezler. Organize edilmiş turlara rehberlik hizmeti verirler ve sadece verdikleri rehberlik hizmetinden sorumludurlar.
Konaklama tesisleri, otobüs, gezilecek yerlerin belirlenmesi, programda değişiklik yapma gibi konularda Turizm Seyahat Acentası ve Tur Operatörleri yetkili ve sorumludur.

Yazıyı paylaş!